Het belang van goed eten als mantelzorger

Van senioren wordt verwacht dat zij steeds langer thuis blijven wonen. Het aanbod aan ruimte in een bejaarden- of verzorgingstehuis is beperkt, waardoor hier alleen mensen worden opgenomen die helemaal niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Het heeft ertoe geleid, dat de vraag naar mantelzorgers steeds groter is geworden. Ben jij ook mantelzorger van een partner of ouder? In dat geval is het belangrijk om goed op je eigen voedingspatroon te letten. Als mantelzorger kun je vatbaar zijn voor ziektes, die ouderen bij zich dragen. De verslechterde weerstand van ouderen maakt dat zij sneller te maken krijgen met een griepje of verkoudheid. Tijdens het hoesten of niezen kunnen er bacillen in de lucht terechtkomen, die je als mantelzorgen kunnen schaden.

Als mantelzorger ben je vatbaar voor bacillen

Op het moment dat je deze bacillen zelf inademt, kan dit van invloed zijn op je eigen weerstand. Zeker wanneer je in een periode veel stress ervaart en daardoor minder goed slaapt, word je vatbaar voor deze bacteriën en de ziektes die ze veroorzaken. De kans op een verkoudheid of griepje neemt hierdoor toe. Vergelijk het met mensen die voor de klas staan. Net als ouderen zijn ook jonge kinderen vaak relatief gevoelig voor een griepje of verkoudheid. Wanneer een juf of meester een slechte weerstand heeft, kunnen de jonge kinderen hem of haar aansteken met deze bacteriën. Reden genoeg om voldoende aandacht aan je weerstand te besteden.

Je weerstand verbeteren met vitamines

Een van de mogelijkheden om je weerstand te verbeteren, is het gebruik van vitamines. Je kunt deze vitamines dagelijks nemen, als onderdeel van je voedingsschema. Ook kun je ervoor kiezen om de vitamines alleen in drukke periodes te nemen, wanneer de kans op een verslechtering van je weerstand relatief groot is. Met de vitaminetabletjes wordt je weerstand aanzienlijk verbeterd. Zie het als een opkikkertje, die je lichaam net wat meer kracht geeft! De pilletjes zijn niet schadelijk voor je lichaam, al zit er wel een maximum aan het aantal pilletje wat je op een dag mag nemen. Op de verpakking van deze pillen lees je hier meer over. Je kunt ze bij iedere drogisterij kopen, zonder hier een recept van de huisarts voor nodig te hebben.

Tip: ook voor ouderen kunnen deze vitaminetabletten goed van pas komen. Het biedt ze net dat steuntje in de rug om infecties te bestrijden.

Goed eten houd je energiek als mantelzorger

Als mantelzorger kun je het op dagen behoorlijk druk hebben. Niet voor niets stoppen veel mantelzorgers met werken, of werken zij voortaan nog maar parttime. Om de dagen door te komen, is het belangrijk om een energiek gevoel te hebben. Goed eten draagt bij aan dit energieke gevoel. Zorg voor een gevarieerd eetpatroon, waarbij je alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt. Zo kun je dag na dag vol goede moed aan het verzorgen van een familielid beginnen, zonder je eigen gezondheid te schaden. Vergeet niet om naast het goede eten ook aandacht te besteden aan je beweging. Door te bewegen blijf je soepel en vitaal!


Wat kunt u als mantelzorger verwachten?

Is het voor u onduidelijk wat uw rechten en plichten zijn bij het leveren van mantelzorg? Of wilt u meer informatie over mantelzorg in de gemeente Deventer? Het Steunpunt Mantelzorg Deventer kan u verder helpen door het verstrekken van de gewenste informatie of het doorverwijzen naar de juiste instantie.
      GROUPCARD
 Naar boven